A bodico.hu webshop külön oldala,
ahol egészséggel, szépséggel kapcsolatos cikkek, tanácsok, praktikák, ételreceptek, képek, videók, versek, idézetek, gondolatok találhatóak.

Az első 1000 nap




Az első 1000 nap jelentősége az egészség megalapozásában

Az első 1000 napban a gyermekek egész életüket meghatározó fejlődésen mennek át. 
A terhesség ideje alatt magzatként, majd életük első éveiben szervezetükben soha meg nem ismételhető minőségi és mennyiségi változások mennek végbe. A legújabb tudományos eredmények szerint ez az időszak rendkívüli jelentőséggel bír, mivel a gyermek jövőbeni egészségének alapjait teremti meg.

Kutatások bizonyítják, hogy a genetika jelentősége a felnőttkori egészségi állapot, a betegségekre való hajlam szempontjából kisebb, mint azt korábban gondoltuk.

Életünk első 1000 napja már a fogantatással elkezdődik, ezért az édesanya egészségi állapota, táplálkozási és életviteli szokásai befolyásolják születendő gyermeke későbbi elhízásra való hajlamát csakúgy, mint például a diabétesz kialakulásának kockázatát.


Életünk első 1000 napjában a legintenzívebb a kognitív területek – mint a gondolkodás, a nyelvi képességek, az emlékezet – fejlődése, de ebben az időszakban alakul ki a bélflóra és az immunrendszer is. Ekkor válik véglegessé a zsírsejtek száma, ami meghatározza a későbbi elhízásra való hajlamot. Az első 1000 nap kritikus a felnőttkori csontsűrűség, magasság és vérnyomás szempontjából is, azaz hosszú távon ez az időszak döntően befolyásolja a gyermek későbbi életét, egészségét. Megfelelő táplálkozással csökkenthető például a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.


Magyarországon három olyan betegségtípus van, amely a lakosság jelentős részének egészségét fenyegeti, és amelyek kialakulási kockázata az első 1000 napban csökkenthető: az elhízás, a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések – különös tekintettel az infarktusra és a magas vérnyomásra.


A túlsúly és az elhízás a teljes lakosság csaknem harmadát érinti, a halálozások közel fele írható a kardiovaszkuláris megbetegedések számlájára, a lakosság 11,2%-a diagnosztizált cukorbeteg, a diabétesszel küzdő kisgyermekek száma pedig megduplázódott az elmúlt években.

A gyerekek táplálkozásukban is a szülők mintáját követik: ha azt látják, hogy édesanyjuk, édesapjuk gyorsételeket, kevés zöldséget és gyümölcsöt, TV-nézés közben pedig sós snacket eszik, követni fogják ezt a példát. A szülők hajlamosak arra is, hogy egyéves kor után a gyerekeket kis felnőttként kezeljék, azaz bizonyos élelmiszereket túl hamar vezetnek be az étrendjükbe. Számos vitamin és ásványi anyag bevitele túl alacsony, sóból, cukorból ugyanakkor túl sokat tartalmaz az 1-3 éves gyerekek étrendje.

Hazai és nemzetközi orvosszakmai szervezetek éppen ezért egyetértenek abban, hogy szükség van egy népegészségügyi tájékoztató kampányra, amely ráirányítja a társadalom – elsősorban a leendő szülők, a kisgyermekes szülők és a nagyszülők – figyelmét a fogantatástól 3 éves korig tartó időszakra és a kisgyermekkori helyes táplálkozás fontosságára.

Az „Első 1000 nap” elnevezésű program a problémák felvetésén túl szeretne segítséget nyújtani azok megoldásában is – például a megfelelő kisgyerekkori táplálkozás támogatásán keresztül.


Az „Első 1000 nap” programot a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület hívta életre. Az Egyesület célja, hogy – szigorúan tudományos alapon – kutassa a genetikai faktorok, a környezeti tényezők, az étrend és a mozgás egészségre gyakorolt hatását, és az ezekkel kapcsolatos információkat eljuttassa mind a szakmai, mind pedig a laikus közönséghez.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az első 1000 nap jelentőségét a későbbi egészség szempontjából. Ezért tartjuk rendkívül fontosnak, hogy a megfelelő információk mind az orvosokhoz, mind a védőnőkhöz, mind a civil szervezetekhez és természetesen a szülőkhöz is eljussanak – mondja Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.

Forrás: "Első 100 nap"